Przetworzone winogrona są głównym, lecz niejedynym tematem naszych zainteresowań. Tym razem sprawdziliśmy jak w kontakcie z alkoholem zachowują się owoce derenia, dzikich jabłek, żurawiny czy tarniny. Za nami pierwszy z trzech wieczorów z najlepszymi w Polsce nalewkarzami: Zbigniewem Sierszułą, Hieronimem Błażejakiem i Mariuszem Fikiem. Spotkania dla tych, którzy chcieliby zacząć robić nalewki, ale wciąż nie mają odwagi, tych co robią, ale chcieliby robić jeszcze lepiej, a także tych, którzy mają ochotę spróbować naprawdę dobrych nalewek. Zbliża się sezon owocowy, warto się przygotować.
Jako pierwszy odwiedził nas ZBYSZEK SIERSZUŁA. Pierwszą nalewkę zrobił ok. 40 lat temu. Wtedy nie spodziewał się jeszcze, że przez długie lata będzie poświęcał niemalże każdą wolną chwilę na poszukiwania dorodnych owoców głogu czy czarnego bzu, zlewanie nalewek, szykowanie kolejnych nastaw, kupażowanie, obserwację, fotografowanie i inne eksperymenty. Z biegiem lat powoli dochodził do perfekcji. Zapraszamy na spotkanie z człowiekiem, który z chęcią dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem. W piątek 15. maja w winoskładzie mieliśmy okazję spróbować dwunastu różnych nalewek od Zbyszka Sierszuły. Podane zostały w towarzystwie przekąsek: zupy cebulowej, pierogów ruskich, pieczonej karkówki, wędzonego jesiotra i lodów. Z niecierpliwością czekamy na kolejne spotkanie!