7. września 2013 r. Sami o swoich poczynaniach nieraz mówimy „cudze chwalicie swojego nie znacie”. No to zamiast ględzić – poznawaliśmy polskie sery! A była ku temu szczególna sposobność. Największy znawca polskich serów i najbardziej gorliwy ich propagator, twórca określenia „polskie sery zagrodowe” - Gieno Mientkiewicz - przyjechał do Lublina. Takiej okazji nie wolno było przepuścić!
Odprawiliśmy więc degustację polskich serów okraszoną obfitym komentarzem i opowieściami. Przy okazji zabawiliśmy się we wspólne dobieranie win do tego, co próbowaliśmy.
Pojedli więc sery następujące:
- Biały Książe;
- Kozia Gouda;
- Gouda Przemkowska;
- Kaszkawał owczy;
- Szafir
- Kozią chałwę.
Popili wina różne: ormiańskie, włoskie, francuskie, węgierskie, ale… trzeba przyznać, że przyjęta metoda dobierania zaledwie dwóch win do testowania z jednym serem okazała się umiarkowanie skuteczna. Za w pełni satysfakcjonujące uznaliśmy połączenie sera szafir z winem Terre Verdiane Lambrusco Frizzante z Cantine Cecci.